Kiezen tussen zuiver en beneficiair aanvaarden

Situatie

De vader en langstlevende ouder van Thijmen is onlangs overleden. In het testament van zijn vader staat opgenomen dat Thijmen de erfgenaam is. Thijmen weet dat hij de erfenis niet wil verwerpen maar wil aanvaarden. Nu moet hij een keuze maken of hij de erfenis zuiver wil aanvaarden of kiest voor beneficiaire aanvaarding.

Wat gebeurt er als Thijmen voor zuiver aanvaarden kiest?

Indien Thijmen kiest voor zuiver aanvaarden van de erfenis dan erft hij alle bezittingen en schulden samen met eventuele andere erfgenamen. Inmiddels weet Thijmen dat er nog een restschuld op het huis van zijn vader stond. Bij zuivere aanvaarding wordt deze restschuld afgetrokken van het bedrag van de erfenis.

Stel Thijmen zou eigenlijk €50,000,- erven en de restschuld bedraagt €20,000,-, dan erft hij in werkelijkheid €30,000,-. Omdat Thijmen niet zeker weet of dit de enige schuld is, kan hij wellicht beter voor beneficiaire aanvaarding gaan.

Wat gebeurt er als Thijmen voor beneficiair aanvaarden kiest?

Indien Thijmen kiest voor beneficiair aanvaarden van de erfenis dan erft hij alle bezittingen en schulden samen met eventuele andere erfgenamen, maar wordt hij niet met zijn eigen vermogen aansprakelijk gesteld voor de betaling van de schulden als deze groter zijn dan de bezittingen van de nalatenschap.

Stel hij zou eigenlijk €50,000,- erven en de restschuld bedraagt €60,000,-, dan zou hij te maken krijgen met een negatief saldo van €10,000,-. Door voor beneficiaire aanvaarding te kiezen, hoeft hij deze €10,000,- niet van zijn eigen vermogen te betalen. Hij houdt dan weliswaar niets over aan de erfenis, maar krijgt hierdoor ook niet zelf met schulden te maken.

Kortom maakt Thijmen een veilige keuze door voor beneficiair aanvaarden te kiezen. Omdat hij niet zeker weet hoe hoog de schulden van zijn vader zijn, neem hij hiermee het zekere voor het onzekere. Meer over het verschil tussen zuiver en beneficiair aanvaarden en de procedures leest u in dit kennisbank artikel.

Bereken wat voor u de kosten zijn voor een verklaring van erfrecht

De meest eenvoudige manier om een verklaring van erfrecht aan te vragen. Doorgaans veel goedkoper dan de plaatselijke notaris.

stuur e-mail

Heeft u een vraag?

Voor vragen kunt u bij ons via
het contactformulier terecht.

Stuur e-mail