Kennisbank

Wat is een Europese verklaring van erfrecht?

Wat is een Europese verklaring van erfrecht?

In een aantal gevallen kunt u een Europese verklaring van erfrecht nodig hebben, bijvoorbeeld als de overledene in Nederland woonde en een woning en een bankrekening in het buitenland had. In dat geval kan de Europese verklaring van erfrecht zowel in Nederland als in het buitenland worden gebruikt, onder andere voor het toegang krijgen tot buitenlandse bankrekening van de overledene, de tenaamstelling van deze rekening wijzigen en een (vakantie)woning op naam te krijgen. De Europese verklaring van erfrecht wordt net als de ‘gewone’ verklaring van erfrecht gebruikt om bewijs te leveren van de rechten van alle erfgenamen.

Wie kan de Europese verklaring van erfrecht aanvragen?

Deze kan worden aangevraagd door de erfgenamen en door bijvoorbeeld een executeur.

Hoe gaat een aanvraag voor een Europese verklaring van erfrecht in zijn werk?

Eerst zal moeten worden vastgesteld of de Nederlandse notaris wel bevoegd is om de Europese verklaring van erfrecht af te geven. Om dit voor u te kunnen beoordelen vragen wij u om een aantal gegevens naar ons te mailen onder andere: dat het om een Europese verklaring van erfrecht gaat, uw contactgegevens en een korte uitleg met betrekking tot de situatie.
Aan de hand daarvan nemen wij contact met u op of wij u behulpzaam kunnen zijn bij de afgifte van de Europese verklaring van erfrecht. Voor het opstellen van een Europese verklaring van erfrecht geldt geen standaardtarief, omdat dit geheel afhankelijk is van de situatie en de werkzaamheden die verricht moeten worden.

Wat zijn de kosten van een Europese verklaring van erfrecht?

De kosten van een Europese verklaring van erfrecht liggen over het algemeen een stuk hoger dan de kosten van een ‘gewone’ verklaring van erfrecht en de afgifte daarvan neemt over het algemeen meer tijd in beslag. U ontvangt vooraf een indicatie van de kosten en de benodigde tijd.

Neem contact met ons op via het offerteformulier wanneer u een Europese verklaring van erfrecht nodig heeft.

Nog meer vragen?

Wij kunnen u begeleiden bij telefonische aanvragen.

Bel mij terug