Wij zijn een dienst van vaarwel.nl
Kennisbank

Hoe lang duurt het voordat ik de verklaring van erfrecht ontvang?

Hoe lang duurt het opstellen van verklaring van erfrecht?

Als het aan ons ligt heel kort, maximaal drie weken. Soms duurt het iets langer. Als andere partijen niet meewerken kan het wel langer duren.

Hoe lang duurt het?

lang

U heeft een verklaring van erfrecht nodig. Na uw online aanvraag wilt u deze natuurlijk zo snel mogelijk ontvangen. Wij doen ons best om de verklaring van erfrecht dan ook zo snel mogelijk voor u op te stellen. Ook wij willen u niet lang laten wachten. Onze notaris is daarbij net als elke andere notaris gebonden aan procedures en formaliteiten.

Soms duren deze langer dan normaal gebruikelijk is. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Meestal is dat omdat wij afhankelijk zijn van andere partijen, zoals bijvoorbeeld het opvragen van een testament bij een andere notaris. Ook moeten we soms informatie verkrijgen van een gemeente. Niet altijd kan namelijk worden volstaan met een online inzage bij de gemeente. Dan dient er een schriftelijk verzoek te worden gedaan, waarbij het zeer verschilt per gemeente binnen welke periode deze informatie wordt verkregen. Ook is de notaris mede-afhankelijk van de gegevens welke u aanreikt.

Wat kunt u zelf doen?

In sommige gevallen zijn we afhankelijk van derde partijen, zoals hierboven genoemd. Daar hebben wij geen directe invloed op. U kunt zelf wel bijdragen aan het proces door uw gegevens zo volledig mogelijk aan te leveren bij de online aanvraag. Ook vragen wij u om telefonisch of per e-mail bereikbaar te zijn, zodat we u kunnen bereiken bij eventuele vragen. Op bepaalde momenten ligt de bal bij een van de erfgenamen. Alle erfgenamen moeten namelijk aangeven of zij de erfenis gaan aanvaarden.

Een ander moment waarbij wij iets van u verwachten, is als er een testament blijkt te zijn. Wij vragen u dan om een scan of kopie van dat document.

Op veel momenten houden wij u op de hoogte van de stappen die wij hebben genomen. Daardoor weet u de status van uw aanvraag.

Uiteraard doen wij ons best om uw verklaring van erfrecht, ook wel akte van erfrecht genoemd, zo snel mogelijk op te sturen. Moet de verklaring worden ingeschreven bij het Kadaster? Dan zorgen wij daar ook voor. De inschrijving bij het Kadaster vindt plaats nadat de verklaring is getekend en gepasseerd. Dat is meestal direct verwerkt.

Stap 1: vul de intake in
Stap 2: online informatie uitwisselen
Stap 3: betaal en ontvang
Wij zijn een dienst van vaarwel.nl