Samenwonende partner is geen erfgename

Situatie

David en Tamar wonen samen en hebben geen kinderen. Kort geleden hebben zij samen een huis gekocht. De notaris adviseerde hen toen zij de woning kochten om een samenlevingscontract en/of testament te maken. Hieraan waren zij nog niet toegekomen door de drukte van de verhuizing. Toen sloeg het noodlot toe: David kwam plotseling te overlijden en Tamar bleef alleen achter. De bank blokkeerde de betaalrekening van David. Tevens vroeg de bank om een verklaring van erfrecht om de hypotheek alleen op naam van Tamar te kunnen zetten. Hiervoor kwam Tamar bij een notaris terecht. Daar bleek dat David en Tamar geen samenlevingscontract hadden gemaakt en dat David ook geen testament had gemaakt. Tamar was daardoor geen erfgename. Volgens de wet zijn dit de ouders, broer en zus van David. De notaris kan dus ook alleen maar voor hen een verklaring van erfrecht opmaken en zij erven de helft van het huis van David en Tamar. Voorts erven zij ook alle privé goederen van David plus de helft van de gemeenschappelijke goederen. Tamar heeft dus nergens recht op en moet nu om de tafel met de familie van David om de zaken te regelen.

Oplossing

Als David en Tamar destijds een samenlevingscontract en testamenten hadden gemaakt, dan had dit probleem zich niet voorgedaan en was Tamar erfgename van David geweest. De notaris had dan een verklaring van erfrecht voor Tamar op kunnen stellen, zodat zij eenvoudig alles zou kunnen regelen.

Bereken wat voor u de kosten zijn voor een verklaring van erfrecht

De meest eenvoudige manier om een verklaring van erfrecht aan te vragen. Doorgaans veel goedkoper dan de plaatselijke notaris.

stuur e-mail

Heeft u een vraag?

Voor vragen kunt u bij ons via
het contactformulier terecht.

Stuur e-mail