Een van de erfgenamen woont in het buitenland. Kun je dan een verklaring van erfrecht aanvragen?
Ja, ook als er erfgenamen in het buitenland wonen kunnen wij een verklaring van erfrecht opstellen.
Erfgenaam woont in het buitenland

Eén of meerdere erfgenamen wonen in het buitenland. Ook in dat geval kun je een verklaring van erfrecht bij ons aanvragen. Het legaliseren vindt plaats via een videoverbinding. Zodra je hiervoor in aanmerking komt sturen wij een uitnodiging. Daarin leggen we de hele procedure uit, die onder andere omvat dat je tijdens de verbinding een aantal documenten moet ondertekenen en tonen.
De buitenlandse erfgenaam hoeft dus niet naar Nederland te komen en kan het vanuit huis regelen. Net als de erfgenamen in Nederland.
Dit is een enorm verschil met veel andere notarissen. In het algemeen was het zo dat erfgenamen zich moesten legitimeren bij een lokale notaris of op de ambassade. Zeker als je in een minder dicht bevolkt land woont, kan dat een hele onderneming zijn.
Welk recht is van toepassing?
Voor de verdeling van de erfenis is het recht van toepassing van het land waar de erflater woonde. Dus niet het land waar de erfgenamen wonen.
Voor de Nederlandse Belastingdienst is ook bepalend waar de overledene woonde. Dus als een inwoner van Nederland komt te overlijden dan zijn de Nederlandse regels voor de erfbelasting van toepassing. Tenzij de erflater een testament had opgesteld waarin iets anders is bepaald.
Erfbelasting bij een erfenis uit Nederland ontvangen
Deze situatie is als de overledene in Nederland woont en de erfgenaam in het buitenland. Bijvoorbeeld jouw ouders wonen in Nederland en jij woont in Amerika. Ja, je moet erfbelasting betalen in Nederland. Dus als een inwoner van Nederland komt te overlijden, dan zijn de Nederlandse regels voor de erfbelasting van toepassing. Wonen is daar waar je daadwerkelijk ingeschreven staat.
Voorbeeld Vader woont in Groningen
De oude vader had vijf kinderen. Twee van die kinderen zijn geëmigreerd om een boerenbedrijf te starten in het buitenland. De ene is naar Canada vertrokken en de andere is naar Australië gegaan. Na het overlijden van vader moet er een verklaring van erfrecht komen.
De beide kinderen zijn gewoon erfgenaam. Zij moeten de erfenis (via ons online) aanvaarden. Op die erfenis is Nederlands recht van toepassing omdat vader hier woonde. De Nederlandse belastingdienst zal eventuele erfbelasting inhouden. Het zou ook nog kunnen dat de kinderen in respectievelijk Canada of Australië iets moeten betalen. Dat moeten zij dan zelf uitzoeken en regelen.
Deze regels zijn ook van toepassing als de overledene niet in Nederland woont maar minder dan tien jaar geleden is geëmigreerd. Ook dan gelden de Nederlandse belastingregels.
Vraag eenvoudig je verklaring van erfrecht aan voor € 349,-
Waar je ook de verklaring van erfrecht aanvraagt én voor welke prijs, de uitkomst is altijd dezelfde verklaring van erfrecht. Het enige verschil is het gemak waarmee je aanvraagt. Vanaf onze start in 2012 hebben wij onze online service doorlopend verbeterd waardoor we met afstand de snelste en makkelijkste service garanderen tegen de laagste prijs.
Per land andere regels
Let wel op! Sommige landen kennen andere regels. Zo betaal je in Frankrijk belasting als het onroerend goed uit de erfenis in Frankrijk ligt, ook al is de eigenaar Nederlander. Er zijn internationale verdragen opgesteld om dubbele belastingheffing te voorkomen.
Naast de vraag over in welk land je belasting betaalt, is er ook de vraag welk erfrecht van toepassing is. Dat zijn verschillende zaken, wie is erfgenaam en waar betaal je belasting. Als een Nederlander in Nederland overlijdt dan is Nederlands erfrecht van toepassing. Dat kan alleen anders zijn als in een testament een andere rechtskeuze is gemaakt. Zonder testament is het recht van toepassing waar het zwaartepunt van je leven en vermogen ligt.
Europese verklaring van erfrecht
In sommige gevallen heb je een Europese verklaring van erfrecht nodig. Deze kun je in heel Europa gebruiken. Die Europees verklaring lijkt op een Nederlandse. Eigenlijk is het een soort formulier waarop de Nederlandse verklaring van erfrecht is overgeschreven. Dat doet de notaris in de taal van het land waarvoor jij die verklaring nodig hebt. Het kan in alle talen van de Europese Unie.