Erfdelen vastleggen

Situatie

Deze week kwam er een telefoontje binnen van een zoon die namens zijn moeder een vraag had over uitkering van de erfdelen uit de nalatenschap van zijn vader, die meer dan 20 jaar geleden is overleden. Moeder gaat nu de woning verkopen en de huidige financiële adviseur stelde voor de erfdelen van vader nu uit te keren. Helaas hebben moeder en de kinderen destijds niet gereageerd op de brieven van de notaris om de erfdelen van de kinderen ‘op papier’ vast te leggen. Bij een goede vastlegging destijds had nu misschien wel de gehele koopsom ‘gratis’ naar de kinderen kunnen gaan, waarmee wordt bedoeld zonder betaling van schenkbelasting. Op dit moment is er geen enkel bewijs van het verschuldigd zijn van de vaderlijke erfdelen. De notaris moet nu aan tafel met moeder en de kinderen om andere manieren te zoeken om zo vriendelijk mogelijk het vermogen van moeder over te hevelen.

Oplossing

Het direct na overlijden op papier vastleggen van de erfdelen van de kinderen, met een eventuele rente bepaling, in een (notariële) akte.

Bereken wat voor u de kosten zijn voor een verklaring van erfrecht

De meest eenvoudige manier om een verklaring van erfrecht aan te vragen. Doorgaans veel goedkoper dan de plaatselijke notaris.

stuur e-mail

Heeft u een vraag?

Voor vragen kunt u bij ons via
het contactformulier terecht.

Stuur e-mail