Waarom zijn er verschillende tarieven voor een verklaring van erfrecht?

Waardoor verschillen de prijzen van een verklaring van erfrecht?

De prijzen van een verklaring van erfrecht verschillen naar gelang uw situatie. Bij de ene verklaring zijn veel meer onderzoeken nodig dan bij de andere. Wij werken met standaardprijzen en vaste bedragen voor aanvullende diensten.

Altijd lage tarieven

Tarieven

Via onze website kunt u heel eenvoudig een verklaring van erfrecht aanvragen. U hoeft hiervoor niet naar een notariskantoor en u kunt uw aanvraag online afronden. Wanneer u uw verklaring van erfrecht aanvraagt via onze website, gebruikt u de vaste prijs. U kunt ook eerst een offerte vragen, wij geven u direct een indicatie van de prijs. Deze prijs is afhankelijk van een aantal factoren en kan dus ook per situatie verschillen.

VerklaringVanErfrecht.nl streeft ernaar altijd transparant te zijn. In dit artikel leggen wij u daarom graag uit waarom de tarieven voor het aanvragen van een verklaring van erfrecht per situatie verschillen.

Het basistarief voor een verklaring van erfrecht

Bij ons kunt u al een verklaring van erfrecht laten opstellen vanaf € 149,-. Dit is de prijs wanneer u:

 • de enige erfgenaam bent
 • er geen testament aanwezig is en
 • u de erfenis zuiver aanvaardt.

Dat zal niet vaak voorkomen. De meest gangbare situatie in Nederland is dat één ouder overlijdt en er dan een mogelijk nog een ouder in leven is en twee kinderen. Die verklaring van erfrecht maken wij voor € 298,-.

Wat is dan het verschil?

Deze tarieven verschillen behoorlijk. Dat komt omdat in de eerste situatie het onderzoek heel snel gedaan kan worden. Binnen enkele minuten kunnen wij zien of er inderdaad geen testament is en geen kinderen. Vervolgens sturen wij één brief naar de partner die moet aanvaarden.

In de andere situatie moeten wij uitzoeken welke kinderen er exact zijn. Per erfgenaam moeten wij een aanvaarding regelen.

Tarieven afhankelijk van uw situatie

Er zijn veel situaties waaruit blijkt dat het aanvragen van een verklaring van erfrecht afwijkend is van de hiervoor vermelde situaties. Soms hebben wij daar ook vaste tarieven voor. Bijvoorbeeld voor de gevallen dat een kind is overleden. De ouders vragen de verklaring dan aan. Of het gaat over een broer of zus.

Voor het beoordelen van een testament rekenen wij een vast bedrag. Dat is wel zo eerlijk. Het lezen van een testament kost tijd en dus geld. Klanten zonder testament hoeven die kosten niet te betalen.

Variabelen

Voor het gemak hebben wij altijd drie erfgenamen in de prijs. Het kan zijn dat er (veel) meer erfgenamen zijn, meer kinderen of kleinkinderen, andere familieleden of in een testament benoemde (andere) erfgenamen. In die gevallen moet onze notaris extra informatie opvragen. Er zijn meer werkzaamheden om de verklaring van erfrecht volgens de juiste procedures op te stellen.

Wat er verder ook nog van invloed kan zijn op de prijs voor een verklaring van erfrecht is:

 • In het buitenland wonende erfgenamen;
 • Of een erfgenaam wel zelf in staat is de nalatenschap te aanvaarden;
 • Hoe de erfgenamen de nalatenschap wensen te aanvaarden. Naast zuivere aanvaarding kan dit namelijk ook beneficiair, of u kunt de erfenis verwerpen. Meer over de verschillende soorten aanvaarding leest u hier;
 • een officieel benoemde executeur.

Rechtstreeks een aanvraag doen of eerst een offerte aanvragen

Wanneer u via onze website een verklaring van erfrecht opvraagt, krijgt u direct een prijs te zien. Voor u de definitieve opdracht geeft ziet u de eindprijs met alle variabelen.

Op uw verzoek sturen wij u eerst een kostenopgave toe aan de hand van de op dat moment bij ons bekende gegevens. Pas als u met die kostenopgave akkoord bent, maken we de aanvraag voor u definitief. Gaat u niet met de kostenopgave akkoord, brengen wij u geen kosten in rekening.

Vraagt u liever eerst een offerte aan? Uiteraard is dit ook mogelijk. Vraag een offerte aan.

Waarom zou u voor VerklaringVanErfrecht.nl kiezen

De website VerklaringVanErfrecht.nl is een initiatief van Notariële Diensten B.V.. Wij werken samen met drie notariskantoren in Nederland. U bent daarmee verzekerd van een gezamenlijke notariële werkervaring van meer dan 100 jaar. Maar er zijn meer redenen waarom u voor VerklaringVanErfrecht.nl zou kiezen:

 • Het aanvraagproces is zeer eenvoudig
 • U ontvangst vooraf een helder en duidelijke kostenopgave
 • Onze notarissen en medewerkers zijn specialisten op het gebied van het erfrecht
 • Documenten ondertekenen doet u gewoon thuis
 • U krijgt onze declaratie pas als de werkzaamheden bijna klaar zijn
 • Onze aanvragers waarderen ons met een 9.3 gemiddeld

Verklaring van executele

Wij kunnen ook een verklaring van executele opstellen. Kan dan via deze website die speciaal is ingericht voor verklaringen van executele.